Něco málo o medu

9. ledna 2013 v 5:00 |  Zdraví


http://mirda2.atlasweb.cz/zaklad.gif

Něco málo o medu


Určení pravosti včelího medu.
Spolehlivý a jednoduchý způsob, jak určit pravost včelího medu.Na lžíci nabereme med a pokapeme jej lihem. Když se rozpustí, je pravý. Na dně lžíce zůstane jen hustá přimíšenina, jinak je med falšovaný.



Pampeliškový med
400 velkých rozvinutých květů pampelišky,
2 celé omyté citrony bez jadérek,
2 kg krystalového cukru

Příprava:
Omyté pampeliškové květy vložíme do většího (4 l) hrnce a přelijeme je 2 litry vody. Přivedeme k varu a vaříme 15 minut.
Do druhého dne necháme vyvařené květy louhovat, pak je vymačkáme přes plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájené, pecek zbavené citrony a cukr.
Vaříme 60 - 90 minut za občasného promíchání, čistou (novou vařečkou. Horké plníme do sklenic, zavíčkujeme je a obrátíme.



Med z černého bezu.
45 kusů květů černého bezu, můžeme přidat i několik lipových květů,přelijeme dvěma litry vody, přidáme jeden rozkrájený citrón a vše vaříme asi jednu hodinu - za občasného míchání.Svařené necháme ustát. Druhý den přecedíme přes řídké plátno. Roztok svaříme s 2 kg cukru. Za stálého míchání zvolna vaříme 1 až 1,5 hodiny. Nakonec přidáme šťávu ze dvou citrónu a ještě trochu povaříme. Medem naplníme nahřáté skleničky,převážeme celofánem a uložíme na suché a tmavé místo.


Sedmikráskový med

Je vhodný při astmatu, kašli a chronickém zánětu průdušek.
Potřeby: 500 květů sedmikrásek
3/4 l vody
2 citróny
75 dkg krystalového cukru
Příprava: viz. pampeliškový med



MEDOVÁ LÉČBA
· Medové mléko
Medové mléko je v mnoha rodinách oblíbeným domácím prostředkem pro léčení zaníceného krku,ale často se nesprávně připravuje.
Baktericidní účinek má totiž med pouze tehdy,není-li zahřátý nad 40°C.Teplota vyšší než 40°C totiž ničí všechny inhibiny - účinné látky potlačující bakterie.
Med lze také použít jako "mazání " v zaníceném krku.


· Čaj s medem
Také při přípravě čaje s medem musíme respektovat předchozí radu a nesladit medem čaj teplejší než 40°C.Uvádíme recept na čaj podávaný při nachlazení,jehož účinek zvýšíme přidáním medu:
40g celých šípků(se zrníčky)
20g listů meduňky
20g květu heřmánku
20g lípového květu
Dvě čajové lžičky směsi přelijeme 1/4 l horké vody a necháme 15 - 20 min pod pokličkou ustát.Teprve potom přidáme podle chuti 1 - 2 lžičky medu na šálek.Čaj pijeme vlažný.



· Vitamínová bomba
Následující míchaný nápoj z heřmánku,čerstvé šťávy z jižního ovoce a medu posílí obranné schopnosti našeho těla při nemocech z nachlazení.Měli bychom jej pít nejen jako lék,ale i kvůli prevenci.
100 -150 g medu
2 vrchovaté polévkové lžíce heřmánku
1 citrón
1 grapefruit nebo pomeranč
Do litru horké ,nikoli však vařící vody nasypeme 2 lžíce heřmánku a nechame 10 minut ustát.Potom scedíme,přidáme šťávu s citrónu,grapefruitu a osladíme medem. Komu se zdá grapefruit příliš kyselý,může jej nahradit pomerančem,který navíc obsahuje i více vitamínu C.

· Citronová šťáva s medem
Následující recept je jednoduchý -potřebujeme k němu jen citrón a med.
Do 1/4 l teplé vody zamícháme šťávu z jednoho citrónu.Osladíme dvěma čajovými lžičkami medu.Směs pomalu pijeme po doušcích.

Photobucket - Video and Image Hosting

· Proti kašli a chrapotu
Šalvějový čaj oslazený medem se hodí nejen k pití,ale i ke kloktání.

· Medová ředkev
Recept vypadá sice exoticky,ale v lidovém léčitelství se v některých zemích stále používá.
Vydlabeme jednu ředkev a otvor naplníme medem.Na teplém místě nechte med v ředkvi několik hodin působit a potom vše snězte.

· Denní dávka medu
Podle starých domácích receptů je vhodnou prevencí proti nachlazení užívat 5 lžiček medu denně.Med totiž vynikajícím způsobem posiluje obranyschopnost našeho organismu a krevní oběh.
· Doporučení
Med zvýšuje účinnek všech přírodních léčivých prostředků,které se užívají při nachlazení.Když si léčite rýmu nebo bolení v krku,nezapomeňte přidat do svého repertoáru také med jako dodatečný lék.

· V čaji i v mléce
Med lze nejen přidávat do čaje, ale také do mléka. Rozředěný v mléce při teplotě 40 - 50 ° C je vhodný při onemocnění chřipkou či dýchacích obtížích. Působí protizánětlivě, zlepšuje trávení, posiluje psychiku a srdce. Med je možné využít i při pečení, kdy jím lze nahradit cukr. Pokud se rozhodnete dát přednost včelímu produktu, dejte ho asi o polovinu více než cukru. Med učiní pečivo nejen chutnější, vláčnější, ale vydrží i déle čerstvé.

Víte že...

  • Med je pro svou biologickou hodnotu důležitou složkou potravy nejen dětí, ale i dospělých.
  • Med by se neměl nikdy zahřívat nad 45 °C, ztratí tak cenné látky. Pozor tedy při slazení teplého čaje nebo mléka medem!
  • Med má rád sucho, chladno a temno. Nádobu pečlivě uzavřete, aby obsah nepřijal vlhkost a pachy.
  • Zbytky medu lákají včely a ty by se mohly nakazit chorobami, proto sklenice dobře vymyjte, dřív než je prázdné vyhodíte do popelnice.
  • Zkrystalizovaný med není na závadu. Stačí nádobu s medem ponořit do teplé (ne horké) lázně, med opět získá svou původní konzistenci.
  • Recept na dlouhověkost:
    Nerozčiluj se, pij mléko s medem, pěstuj divadlo, gymnastiku a dožiješ se klidného vysokého věku - recept na dlouhověkost známý 2.400 let
Bomba o medu a skořici.
Med a skořice léčí většinu nemocí.
Nemoci srdce:Smíchejte med a mletou skořici a mažte na chléb místo džemu nebo marmelády a jezte pravidelně k snídani.Snižuje to hladinu cholesterolu v krvi a cévách a chrání pacienty před infarktem.Ti,kteří už infarkt prodělali a budou jíst toto denně,budou se držet míle daleko od dalšího infarktu.Pravidelné snídaně tohoto druhu ulevují při zadýchávání a posilují srdeční tep.Med a skořice vracejí cévám a žilám jejich pružnost.
Artritida:Pacienti mohou denně,ráno a večer,jeden šálek horké vody s 2 lžičkami medu a 1malou lžičkou skořice.Berou - li to pravidelně může se vyléčit dokonce i chronická artritida.
Infekce močového měchýře:Rozpustit 2 lžíce medu a 1 lžičku skořice ve sklenici vlažné vody a vypít.Tím se odstraní infekce měchýře a močových cest.
Bolesti zubů:Smíchejte 1 lžíci skořice a 5 lžic medu.Aplikujte 3x na bolavý zub a bolest přestane.
Cholesterol:2 lžíce medu a 3 čajové lžičky skořice smíchané s 2dcl horké vody,které podávali pacientům s vysokou hladinou cholesterolu dokázaly snížit hladinu cholesterolu o 10% do 2 hodin.Podává - li se 3x denně je vyléčen i pacient s chronicky vysokou hladinou cholesterolu.
Nachlazení:Ti,kdo trpí na časté nachlazení,by měli užívat 3x denně 1 lžíci vlažného medu s 1 lžičky skořice po dobu 3 dnů. Tím se vyléčí nachlazení, chronický kašel a pročistí průdušky.
Potíže se žaludkem:Med se skořicí úspěšně léčí bolesti žaludku a chrání žaludek od vzniku žaludečních vředů.Med a skořice zabraňují tvoření nadbytečných plynů při trávení.
Posílení imunitního systému: Každodenní užívání medu a skořice posiluje imunitní systém a chrání tělo před viry a bakteriemi a brání útokům virových infekcí.Med obsahuje obrovské množství železa a vitaminů. Pravidelné užívání medu posiluje bílé krvinky v jejich boji s viry a bakteriemi.
Těžký žaludek:1 lžička skořice a 2 lžíce medu před jídlem zabraňuje zvýšení kyselosti žaludku i u nejtěžších jídel.
Chřipka:Med obsahuje přírodní látky,které zabíjejí kmeny chřipky a chrání před ní pacienty.
Dlouhověkost:Čaj vyrobený z medu a skořice, je-li brán pravidelné, zabraňuje potížím dlouhého věku.Vezměte 4 lžíce medu, 1 lžíci skořice a uvařte jako čaj spolu se 3 šálky vody .Pijte 1 šálku 3x denně.To udržuje kůži čerstvou a hebkou
až do vysokého věku. Délka života stále vzrůstá a i 100 letí lidé mohou být svěží, jako ve 20 letech.
Pupínky:3 lžíce medu a 1 lžička skořice se smíchá v pastu.Ta se aplikuje na pupínky před spaním a ráno se smyje teplou vodou. Když to děláte denně pupínky do týdne zmizí i s kořeny.Aplikace medu a skořice na postižená místa léčí ekzémy i pásový opar a všechny typy kožních infekcí.
Hubnutí:Každý den ráno,1/2 hodiny před snídaní na lačný žaludek a večer před spaním vypijte šálek medu se skořicí.Pravidelné užívaní sníží váhu i u mimořádně obézních osob. Pravidelné užívaní zabraňuje usazování tuku i při požívání mimořádně tučných jídel.
Rakovina: I pokročilá rakovina kostí,žaludku a střev může být s úspěchem léčena. Pacienti trpící těmito druhy rakoviny by měli užívat lžíci medu a lžíci skořice měsíc 3x denně.
Chronická únava:Cukr obsažený v medu nejvíce pomáhá při regeneraci tělesných sil. Pacienti-senioři užívající med a skořici v poměru 1 : 1 jsou čilejší a ohebnější. 1 lžíce medu a malá lžička skořice smíchané s vodou a brané několikrát denně a hlavně kolem 3 hodiny odpoledne, kdy začíná klesat tělesná vitalita obnoví do týdne vitalitu těla.
Zápach z úst:Po ránu kloktat 1 lžíci medu a lžíci skořice smíchané s horkou vodou. Dech tak zůstává čerstvý po celý den.



Přišlo mi meilem, ale našla jsem zdroj i zde: http://mirda22.atlasweb.cz/med%20lecba.htm

Tak jsem se chtěla podělit, myslím, že je to užitečné.
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Latryna Latryna | Web | 9. ledna 2013 v 7:27 | Reagovat

Medík milujem a je moc a moc zdravý. Tiež som kedysi doma vyrábala púpavový/pampeliškový med a bol ozaj bezvadný. Dnes ale medík kupujeme, však nie v obchode ale priamo od včelára. Zdravím a prajem pohodový deň! :-)

2 Otavinka Otavinka | E-mail | Web | 9. ledna 2013 v 8:16 | Reagovat

Ohromně zajímavý blok o zdravém medu. Já nemohu ani med, je pro mne nebezpečný jako žihadlo. Ale konzumují ho vnoučata, kterým dělá dobře. :-)

3 Elen Elen | Web | 9. ledna 2013 v 8:20 | Reagovat

To teda je! Tolik skvělých receptů :-)

4 Jarka Jarka | Web | 9. ledna 2013 v 8:28 | Reagovat

Je to jasný, už si píšu na lísteček "koupit med!" a zahájím prevenci nachlazení a všech dalších možných neduhů. Zaujal mě nápoj Vitmínová bomba a pak všechny ty kombinace se skořicí, musí to moc dobré. ;-)

5 Helena Helena | Web | 9. ledna 2013 v 9:36 | Reagovat

Každý večer sladím bylinkový čaj medem a dávám št'ávu z půlky citrónu. :-)
Pampeliškový a sedmikráskový jsem loni dělala a můžu jen doporučit. :-)

6 Intuice Intuice | E-mail | Web | 9. ledna 2013 v 14:27 | Reagovat

[1]: Kdysi jsem taky dělávala pampeliškový med, když byli kluci malí. Dnes už také kupuji, nejraději od včelaře. pěkný den i Tobě! :-)

7 Intuice Intuice | E-mail | Web | 9. ledna 2013 v 14:28 | Reagovat

[2]: Škoda. Taky máme v práci kolegyni, co nemůže med a je na tom jak Ty. Tak příště třeba přispěji něčím přímo pro Tebe. :-)

8 Intuice Intuice | E-mail | Web | 9. ledna 2013 v 14:31 | Reagovat

[3]: Tolik je! Jsem zvědavá, kolik toho budu užívat. Já vždy jsem nadšená zpočátku, pak postupně polevuji, až zapomenu. ;-)  :-)

9 Intuice Intuice | E-mail | Web | 9. ledna 2013 v 14:32 | Reagovat

[4]: Recepty jsou fakt zajímavé a jsou to věci, co člověk má obyčejně doma. Jen se dokopat a dělat si je, třeba jen preventivně. :-)

10 Intuice Intuice | E-mail | Web | 9. ledna 2013 v 14:33 | Reagovat

[5]: Sedmikráskový jsem nedělala, ale lákal by mne. Říká se, kdo sní denně 7 květů sedmikrásek, bude stále krásný. :-)

11 Miloš Miloš | Web | 9. ledna 2013 v 14:57 | Reagovat

To je úplná studnice informací o medu.
My jsme dříve kupovali med od souseda, který měl své včelíny, jenže už nežije a nikdo po něm se včelařství nevěnuje. Nedávno jsme koupili med v obchodě, má však prapodivnou chuť a zřejmě bude falšovaný.

12 Intuice Intuice | E-mail | Web | 9. ledna 2013 v 15:11 | Reagovat

[11]: Nedávno jsem viděla moc zajímavý dokumentární film o včelách. Jmenuje se Královna slunce (Queen of the Sun), doporučuji shlédnout.

13 pavel pavel | Web | 9. ledna 2013 v 15:39 | Reagovat

Já si v létě ještě v Německu nasbíral pampelišky a udělal si med... bohužel už mám jen na dně. :-D

14 Intuice Intuice | E-mail | Web | 9. ledna 2013 v 16:49 | Reagovat

[13]: Jaro brzy zaklepe na dveře! :-)

15 Blanka Blanka | Web | 9. ledna 2013 v 20:30 | Reagovat

Medík miluju a doma ho používáme.Sladíme si s ním čaj,kterého se teď vypije opravdu hodně.V práci mám naštěstí hnedka tři včelařky,tak doufám,že med,který od nich kupuju je kvalitní :-)

16 Intuice Intuice | E-mail | Web | 9. ledna 2013 v 20:41 | Reagovat

[15]: Prima, já na něj zapomínám. A řekni - určitě jste doma všichni hodně zdraví, co? :-)

17 Liliana von der Heide Liliana von der Heide | Web | 9. ledna 2013 v 20:50 | Reagovat

Pampeliškový med jsme kdysi dělali, ale měl takovou řidší konzistenci, tak nevím, jestli to bylo správně :-)

18 Intuice Intuice | E-mail | Web | 9. ledna 2013 v 20:53 | Reagovat

[17]: Taky jsme dělávali a taky byl řidší... hustší by byl jedině asi s přidáním dalšího cukru... nebo je tu někdo, kdo dělal pampeliškový(či jiný) domácí med a byl hustý jako z krámu? ;-)

19 Radka Radka | E-mail | Web | 9. ledna 2013 v 21:23 | Reagovat

jj, není nad přírodní suroviny ;-)

20 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 9. ledna 2013 v 21:28 | Reagovat

[18]:Dělali jsme ho kdysi, ale byl řidší. Máme teď pravý, kupovaný od včelaře a v menším množství dostáváme od  rodičů snachy a ten je ,,poctivý " určitě. :-D

21 Intuice Intuice | E-mail | Web | 9. ledna 2013 v 21:29 | Reagovat

[19]:To je pravda. A nad vlastní myšlení. :-)

22 Intuice Intuice | E-mail | Web | 9. ledna 2013 v 21:31 | Reagovat

[20]:Děkuji za názor. :-)

23 ajka ajka | Web | 10. ledna 2013 v 1:28 | Reagovat

Pampeliškový a bezový jsem dělávala, není tak hustý jako včelí, ale vysloveně řídký taky není. Včelího jsme měli dost, dokud jsme nepřišli o včelín, a koukám, kdybych ho míchala se skořicí, mohli jsme být stoprocentně zdraví, štíhlouncí, a dožili bychom se minimálně sta let :-D

24 Intuice Intuice | E-mail | Web | 10. ledna 2013 v 5:14 | Reagovat

[23]: Děkuji za názor. :-) A co Ti brání, aby ses dožila 100 let? Med seženeš, skořici přidáš - a máš na dlouhá léta vystaráno! :-D

25 Jitka Jitka | Web | 10. ledna 2013 v 9:14 | Reagovat

Skvělé rady. Já teď popíjím čaj ze syrového zázvoru, přidám skořici a osladím medem. To by mělo být účinné jak proti nachlazení, tak cholesterolu a také diabetu II. typu.Tak uvidíme. ;-)

26 Intuice Intuice | E-mail | Web | 10. ledna 2013 v 14:40 | Reagovat

[25]: Prima. Taky si dělávám. Nyní plánuji sehnat a popíjet čaj z hlohu, proti vysokému tlaku. Jakékoliv bylinky u mne mají přednost před chemií. :-)

27 hewkii hewkii | E-mail | Web | 10. ledna 2013 v 22:22 | Reagovat

To že je med "zázračný" lék se ví už dlouho - mohu to potvrdit, přítelkyně si jím léčí vše možné a většinou úspěšně.
Skutečně pomáhá.
Jsem alergický na pyl, takže mohu jen skutečně trošku. :-D

28 Intuice Intuice | E-mail | Web | 11. ledna 2013 v 5:31 | Reagovat

[27]: Děkuji a přeji pěkný den! :-)

29 Pižlík Pižlík | E-mail | Web | 11. ledna 2013 v 5:53 | Reagovat

Děkuji za informace o medu. Hlavně Budu dělat vitamínovou bombu. U nás je med neustále v kurzu, máme vekou spotřebu. Manžel si jím sladí čaj a já občas peču medovník.
Dříve jsem si dělala pleťovu masku podle receptu Kleopatry, kam se také přidávala lžíce medu. Už si to ale moc nepamatuji. :-)

30 Intuice Intuice | E-mail | Web | 11. ledna 2013 v 14:03 | Reagovat

[29]: Potěšilo mne, že užíváte. :-) Pěkný den. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama