Domácí syrovátka a tvaroh

17. března 2013 v 5:00 |  Dobroty

Musím vám napsat, jak jsem zírala, jak můj šikovný přítel vyráběl z čerstvého mléka
syrovátku a tvaroh. Domácí mléko od kravičky jsme nestihli vypít, bohužel nám stačilo
zkysnout. A tak mléko nalil do hrnce, opatrně ohříval, aby ho nepřivedl k varu.
Míchal tak dlouho, až se začaly tvořit hrudky. Poté ho dal zchladit na balkón.
Vychladlé procedil přes sítko (kdo je pečlivější, může přes plátýnko). Zde na obrázku
vidíte výsledek. V misce je tvaroh, syrovátka je ve skleničce. Syrovátky je mnohem
více (máme uloženo v jiné větší nádobě).

Dívala jsem se na celé dění nevěřícně, s odstupem. Nechtěla jsem ochutnat ani
jedno. Poté jsem zkusila - a nevěřila vlastním chutím! Tvaroh chutná výborně - asi
bych ho trochu připodobnila k sýru Cottage, ale je takový jemnější, smetanovější.
Ze syrovátky jsem měla také zbytečné obavy. je vońavá jako smetana, trošku nasládlá.
Takže teď je doma o tvaroh i syrovátku docela pranice. Je to přírodní, dobré,
dokonce léčivé.

Našla jsem si informace o syrovátce na internetu:

Syrovátka je žlutozelená tekutina, která zbyde po sražení mléka. Syrovátka
je vlastně mléčné sérum, které se získává po odstranění kaseinu z mléka. V
praxi to vypadá asi tak, že se mléko úmyslně srazí a vznikne tuhá část
kasein, což je v podstatě tvaroh, a tekutá část, které se občas říká
mléčné sérum, což je syrovátka.

Sušená syrovátka vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů nebo
tvarohu. Rozhodně ji ale nelze nazývat odpadem, neboť má spoustu vzácných
vlastností, které stojí za to využít.
Syrovátka obsahuje vitamíny B1, B2, B6, B12, dále obsahuje i vitaminy C a
E. Z minerálních látek to jsou hlavně hořčík, fosfor, vápník, draslík,
sodík, zinek. Tyto látky jsou vitaminy a ne minerální látky niacin,
biotin, pak také bílkoviny a rovněž některé tělu prospěšné kyseliny, jako
je kyselina listová a pantotenová opět se jedná o vitamíny skupiny B.
Obsahuje také laktózu, takzvaný alergizující mléčný cukr. Proto by si měli
alergici a lidé s nesnášenlivostí mléčného cukru dát velký pozor na
konzumaci syrovátky. Velké množství solí je zase nebezpečné pro lidi,
kteří mají potíže s ledvinami.

Účinky syrovátky na organismus

Syrovátka lidskému tělu prospívá nejen vnitřně, ale i vnějším použitím.
Při vnitřním užití pomáhá odvádět toxické látky z organismu, podporuje
činnost ledvin, upravuje metabolizmus, zlepšuje látkovou výměnu a účinně
napomáhá snižování cholesterolu. Zabraňuje zánětům žaludku a střev, dodává
tělu důležité minerály, proto by na ni neměli zapomínat zejména sportovci.
Je nízkokalorickým nápojem i potravinou, vhodná při snižování nadváhy a
velmi vhodná pro těhotné ženy, jelikož nesnižuje hladinu vápníku a
odvodňuje.
Při vnějším užívání má syrovátka protizánětlivé účinky, proto je vhodná na
citlivou pleť. Také je vhodná na každodenní mytí při akné i nespecifických
dermatózách, napíná pokožku, prokrvuje a vyhlazuje. Reguluje pH, proto se
doporučuje jako přísada do koupelí. Při ekzémech a lupence je doporučeno
pití i koupele.

Zdroj: zde
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Ježurka Ježurka | Web | 17. března 2013 v 14:21 | Reagovat

Máš doma šikulku, toho si považuj! A že je syrovátka mooooc zdravá, o tom jsem už také četla, tak ať slouží zdravíčko! :-)

2 Intuice Intuice | E-mail | Web | 17. března 2013 v 15:30 | Reagovat

[1]: Mám a považuji! Opravdu jsem moc ráda, že ho mám! Děkuji, Tobě přeji taky kupu zdravíčka! :-)

3 Miloslava Miloslava | Web | 17. března 2013 v 17:42 | Reagovat

No vypadá to dost dobře,já si zase doma vyrábím kefír,upovaný nepiji,mám pak cestu enclusiv a zadara.Ale tenhle kefír je opravdu dobrý.Již jsem z něj pekla dvakrát ovocný koláč a byl dobrý.
Od kamarádky jsem dostala tu houbu na výrobu a vůbec nelituji.
O syrovátce jsem taky četla. :-)

4 pavel pavel | Web | 17. března 2013 v 18:00 | Reagovat

Dobrej nápad, jenže mi nikdy nic nezkysne. Jsem velkej spotřebitel mléka. :D

5 Intuice Intuice | E-mail | Web | 17. března 2013 v 19:34 | Reagovat

[3]: Děkuji. :-) Myslíš kombuchu? A z ní nějak děláš kefír?

6 Intuice Intuice | E-mail | Web | 17. března 2013 v 19:34 | Reagovat

[4]: Nám taky běžně nezkysne. Samozřejmě se to nedá dělat z krabicového mléka, ale jen z domácího.

7 Helena Helena | Web | 17. března 2013 v 19:56 | Reagovat

Já na tom vyrostla,mamka dělala tvaroh i se žloutky a cukrem,to jsme měli moc rádi.
Ale na co nezapomenu,je domácí máslo a podmáslí,které jsme ztloukali v máselnici.
Podmáslí se pilo k bramborům a plavaly v něm kousky másla.No jedna báseń.Máš přítele šikulku. :-) Když máte možnost mléka od kravičky,tato dobrota stojí za to. :-)

8 Kitty Kitty | E-mail | Web | 17. března 2013 v 19:59 | Reagovat

Zkusila jsem v životě všechny úpravy. Teď z krabicovýho mám utrum. Pátrám po automatech na čerstvý mlíko - jeden byl v Třebíči, ale už se o něm nemluví. Musím pohledat a až tam někdy pojedeme, koupím si a zase něco ukutím.
Važ si možnosti čerstvýho mlíčka, který zkysne a dá se z něj udělat tvaroh... ;-)

9 Intuice Intuice | E-mail | Web | 17. března 2013 v 20:00 | Reagovat

[7]: Já v dětství někdy jedla žloutky s cukrem, prý na hlas, chodila jsem na sólový zpěv k operní zpěvačce do divadla. :-) Domácí máslo muselo být dobré. Možnost od kravičky je sporadická a asi za 3 měsíce mi končí, ale zkusili jsme a fakt - lahoda! :-P

10 Intuice Intuice | E-mail | Web | 17. března 2013 v 20:02 | Reagovat

[8]: Vážím, proto se tu chlubím. Za pár měsíců bohužel mít možnost nebudu. Tak zkouším, co se dá. :-)

11 danielinama danielinama | Web | 17. března 2013 v 20:03 | Reagovat

Vy máte domácí mléko :-) Tvaroh musí být určitě skvělý a syrovátka velice zdravá :-) My jsme bohužel nikdy nic takového nevyráběli, bohužel ve městě je člověk rád, že si vše koupí v obchodě.

12 Kitty Kitty | E-mail | Web | 17. března 2013 v 20:11 | Reagovat

Napadá mi: asi před rokem jsme si brali od jedné známé tvaroh od její kravičky. Už ji nemá, nevyplatilo se jí ji držet. Ale vůbec - tvaroh musela mrazit a to lidi odrazovalo. Za půl kila chtěla 50 kč, ale to byl tvaroh. Škoda... :-(

13 Intuice Intuice | E-mail | Web | 17. března 2013 v 20:11 | Reagovat

[11]: Píšu, že domácí mléko mám ojediněle a brzy už vůbec. Jen se chlubím pokusem mého přítele! Taky jsem z města a krávu nemám! :-D

14 Intuice Intuice | E-mail | Web | 17. března 2013 v 20:15 | Reagovat

[12]: Ten náš taky měl chuť! Mrazit asi je škoda, ale když jinak se to asi u ní nedalo, když neměla lidi a tvaroh měla nárazově. Cena byla taky dražší, ale když si koupíš v kelímku tučný 250g, tak se taky pomalu dostaneš ke 20 Kč. ;-)

15 pavel pavel | Web | 17. března 2013 v 20:34 | Reagovat

[5]: Krabicové mléko není mléko. :-D

16 Katka Katka | Web | 17. března 2013 v 20:40 | Reagovat

Brali jsme mléko od farmáře a přestali, protože mi přijde hrozně tučné, až mi to v kafi nechutná....ale tohle zkusím. Už teď mám na ten tvaroh chuť.

17 Intuice Intuice | E-mail | Web | 17. března 2013 v 20:42 | Reagovat

[16]: Mně tedy chutná! Zkus ten tvaroh, je to fakt balada na jazyku! :-)

18 Vendy Vendy | Web | 17. března 2013 v 21:53 | Reagovat

[6]: Nemusí to platit vždycky, mně se párkrát stalo, že krabicové mléko mi zkyslo a srazilo se (chuť byla klasická kyselá, nikoliv odporně nahořklá), takže to vlastně ztvarohovatělo.
A naopak, u čerstvého mléka se mi stalo, že se taky srazilo, ale bylo to odporně hořké. Myslím tím čerstvé mléko kupované, ve flaškách, prezentované jako čerstvé mléko.
To od kraviček bohužel nemám možnost sehnat.
A můžeš si vyrobit i vlastní máslo, ze šlehačky. 8-)

19 Intuice Intuice | E-mail | Web | 17. března 2013 v 22:24 | Reagovat

[18]: Tak to neznám, co píšeš.

20 Pižlík Pižlík | E-mail | Web | 18. března 2013 v 18:44 | Reagovat

Jeden čas jsme odebírali od sousedky mléko, jenže nikdo ho nechtěl pít, nikomu nechutnalo. Vrátili jsme se tedy ke krabicovému.

21 Intuice Intuice | E-mail | Web | 18. března 2013 v 20:01 | Reagovat

[20]: Třeba její nebylo čisté nebo bylo cítit krávou, to mé je výborné, ale jak jsem již psala, kupuji ho dost sporadicky a zanedlouho už nebude. Tak toho využívám. :-)

22 Patrik Patrik | 1. března 2015 v 15:28 | Reagovat

Dobrý den. Mohl bych se zeptat, jak dlouho jste mléko měla zkyslé, než ho začal přítel upravovat? Já sem si koupil mléko z automatu a nechal přes den v kuchyni. Další den se mi asi v horních 3cm objevila vrstva a tak sem to dal vařit. Ovšem nechtělo mi to zhrudkovatět. Děkuji za odpověď.

23 Intuice Intuice | E-mail | Web | 2. března 2015 v 13:46 | Reagovat

[22]: Dobrý den. Čerstvé mléko již nemám k dispozici, a tak si přesně nepamatuji. Nám zkyslo, když jsme ho měli déle v lednici. Už tam začalo trošku hrudkovatět. A vaření? Myslím, že to byla chvilka, než se to ohřálo, už při ohřívání hrudkovatělo. Určitě jsme to nevařili dlouho.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama