Drožďová pomazánka

24. března 2013 v 5:00 |  Dobroty

Po dlouhé době jsem udělala milovanou drožďovou pomazánku.
Někdo ji nemusí, někdo ji miluje. U nás má doma úspěch a zapráší se po ní,
ještě než stačí vystydnout.

Tady je můj recept:

Potřebujeme:

125g máslo, 1 cibule, 2 kostky droždí,
2 lžíce strouhanky, mléko, 2 vejce, sůl, pepř

Pracovní postup:

Na másle orestovat cibuli, přidat droždí, nechat rozpustit
a "vysmrádnout", zahustit strouhankou, zředit mlékem
a poté přidat vejce, sůl a pepř.

Mažeme na pečivo, nám nejvíce chutná na chlebě
ozdobeném čerstvou zeleninou, kterou máme právě doma.

Dříve jsem dělala bez strouhanky a mléka, ale tento recept
také není špatný a pomazánky je pak o trochu více.

Dobrou chuť!


 

9 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Katka Katka | Web | 24. března 2013 v 7:58 | Reagovat

Jo, tak tuhle mám(e) taky rádi. I jsem o tom psala. Recept jsem nikde nestudovala a vlastními pokusy jsem došla ke stejnému jako ty. I jsem o tom psala http://jaaquarius.blog.cz/1207/je-libo-kvasnicovou
Hezkou neděli!

2 Edith Holá Edith Holá | E-mail | Web | 24. března 2013 v 8:31 | Reagovat

Kdysi jsem ji milovala, ale poslední roky ji mám nedoporučenou. Droždí mě zhoršuje candidu, prostě překyselení organismu:-( Byla moc dobrá!

3 danielinama danielinama | Web | 24. března 2013 v 9:16 | Reagovat

Já si bohužel na drožďovou pomazánku moc nepotrpím, Ale chutnalo mi dřív Tebi, dávali jsme ho do polévky.

4 Pižlík Pižlík | E-mail | Web | 24. března 2013 v 9:39 | Reagovat

Podobnou drožďovou pomazánku dělala moje maminka a já ji jako dítě doslova nesnášela. :-)

5 Intuice Intuice | E-mail | Web | 24. března 2013 v 10:15 | Reagovat

[1]: Tak to děláš stejnou jako já! Je fakt vynikající! :-)

6 Intuice Intuice | E-mail | Web | 24. března 2013 v 10:15 | Reagovat

[2]: Candida je hlavně z cukru, ne?

7 Intuice Intuice | E-mail | Web | 24. března 2013 v 10:16 | Reagovat

[3]: No jo, někdo ji má rád, někdo ne. Tebi měl rád můj tatínek. :-)

8 Intuice Intuice | E-mail | Web | 24. března 2013 v 10:17 | Reagovat

[4]: Někdo ji miluje, někdo nesnáší. Stejně jako koprovku. tu mám taky ráda. :-)

9 Alis Alis | Web | 24. března 2013 v 10:24 | Reagovat

Já mám drožďovou pomazánku také ráda :-) Už jsem ji dlouho nedělala,tak děkuji za připomenutí :-)

10 Helena Helena | Web | 24. března 2013 v 16:11 | Reagovat

Tuhle pomazánku jsem dělávala moc ráda,ale tedˇ nějak nepropadám.Ale mám ráda droždˇové knedlíčky v polévce. :-)

11 Ježurka Ježurka | Web | 24. března 2013 v 16:14 | Reagovat

Já nevím. Nikdy jsem tuto pomazánku ani neochutnala a nevím, jestli by se mi do toho chtělo. Možná, kdyby mi dal někdo ochutnat, aniž bych věděla z čeho je, pak třeba ano. Ale určitě je zdravá, proto Tě moc chválím! :-)

12 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 24. března 2013 v 17:07 | Reagovat

[10]: Hurá, zrovna jsem to chtěla napsat, že nejen pomazánku, ale  i knedlíčky do polévky. Kromě strouhanky do nich dávám malou lžičku mouky polohrubé, drží pak dobře pohromadě. :-)

13 Intuice Intuice | E-mail | Web | 24. března 2013 v 17:11 | Reagovat

[9]: Také jsem na ni nějak zapomněla, ale zůstalo mi v lednici droždí, tak jsem se na to vrhla! :-D

14 Intuice Intuice | E-mail | Web | 24. března 2013 v 17:13 | Reagovat

[10]:[12]: Knedlíčky mám také moc ráda. Jen syrové droždí nemusím, to jedl rád můj tatínek. :-)

15 Intuice Intuice | E-mail | Web | 24. března 2013 v 17:17 | Reagovat

[11]: Je to specifická chuť. Nesmíš se nechat odradit "vůní" při výrobě. Zkus jednou, za to nic nedáš. Já si vždy plánuji, co jednou udělám, recepty se mi vrší, a často dělám pořád ty stejné. V poslední době zkouším i ty nové, a když se nevydaří, jak si představuji, tak je vyhodím a nedělám! No a zdravá ta pomazánka je, o tom není pochyb! A na čerstvém pečivu to nemá chybu! :-)

16 Jarka Jarka | Web | 24. března 2013 v 19:24 | Reagovat

No, tak ti nevím, jestli by nám tato pomazánka chutnala. Zrovna nedávno mi dala sousedka ochutnat polévku s drožďovými knedlíčky a bylo štěstí, že nebyla u toho, když jsme ji s manželem jedli, protože jsme nad ní ohrnovali nos oba dva. 8-O Pravda, je ale ta, že jsem pomazánku z droždí nikdy ani neochutnala, takže vlastně nevím, jestli je opravdu ta zlá, jak si ji představuji. :-P

17 Blanka Blanka | Web | 24. března 2013 v 20:18 | Reagovat

Jů tak tuhle jsem nejedla ani nepamatuju,doma ji nedělám vůbec.
Naposledy jsem chleby s touhle pomazánkou dojídala,když jsem chodila pro dnes už skoro dvacetiletou Táńu do školky.Neměla ji ráda,tak vždycky ze třídy vyběhla s nedojezenou svačinou,kterou já jsem ochotně dorazila :-D

18 Intuice Intuice | E-mail | Web | 24. března 2013 v 20:25 | Reagovat

[16]: Hm, tak pokud sousedka jinak vaří dobře, tak asi drožďová pomazánka nebude pro vás to pravé ořechové. ;-)  :-D

19 Intuice Intuice | E-mail | Web | 24. března 2013 v 20:26 | Reagovat

[17]: Zkus jednou a budeš dělat často! Když Ti chutnala tenkrát, dnes to nebude jiné! To máš jako jízdu na kole, to nikdy nezapomeneš! :-D

20 Miloslava Miloslava | Web | 24. března 2013 v 20:51 | Reagovat

Mám taky takový problém,jako Edit Holá.
Mám zakázáno více pojídání droždí a větší množství cukru.Na kontrolu každých půl roku a pokaždé mě to připomínají.
PS: do koláče u mě se může dát i jedlá soda,ale tu nemusím,to je koláč potom hodně vysoký. :-)

21 pavel pavel | Web | 24. března 2013 v 21:41 | Reagovat

Jednou jsem ji jedl, tu nemusím.

22 Machiina Machiina | Web | 24. března 2013 v 22:22 | Reagovat

Nene,děkuji,nechci.Právě se m zkazila chuť k jídlu..

23 Margarita Margarita | Web | 24. března 2013 v 22:24 | Reagovat

Je to zajímavá pomazánka, ale nemůžu říct, nevím, nikdy jsem ji nejedla, schválně se optám u nás v krámě, kdo ji zná. (tam se vše propere) :-D co pak by mi na to řekli doma, možná to zkusím. Dobrý nápad. ;-)

24 Jarmila* Jarmila* | Web | 25. března 2013 v 3:59 | Reagovat

Knedlíčky dělám, ale pomazánku jsem nezkoušela a mám takový dojem, že při tom zůstane.

25 Lenka Lenka | Web | 25. března 2013 v 9:41 | Reagovat

Tu bych mohla zkusit.Pomazánky mám ráda. :-)

26 Intuice Intuice | E-mail | Web | 25. března 2013 v 13:57 | Reagovat

[20]: Škoda, mně fakt moc chutná a přítel taky slintal. :-P

27 Intuice Intuice | E-mail | Web | 25. března 2013 v 13:59 | Reagovat

[23]:[25]: Zkus a vůbec neříkej, z čeho je. Lidi si dělají předsudky. Já taky nejím syrové droždí, ale ta pomazánka je zajímavá. :-)

28 mammo mammo | Web | 25. března 2013 v 20:52 | Reagovat

Ano, nejznámější milovaná i nenáviděná pomazánka! :-D Ráda vzpomínám na chvíle, kdy jsem chodila na základku, měla jsem cestu kolem mateřské školky, odkud se občas linula její vůně - tu čichám moc ráda, ale přiznám se, že mi už chutná méně :-D Přiznám svoji prasovitost - raději úžírám kvasnice ještě v nezpracovaném stavu, no prostě jsem hrozná :-D

29 Intuice Intuice | E-mail | Web | 25. března 2013 v 20:54 | Reagovat

[28]: Já zase bych nejedla kvasnice nezpracované, ale pomazánka nebo knedlíčky do polévky, mňam! :-P

30 mammo mammo | Web | 25. března 2013 v 22:51 | Reagovat

[29]: Ale jo, knedlíčkama bych nepohrdla :-) Knedlíčkovku mám ráda asi se všemi druhy knedlíčků, tak tu můžu :-)

31 Jitka Jitka | Web | 26. března 2013 v 17:20 | Reagovat

Tuto pomazánku mám ráda, ale od té doby, co se neprodávají kvasnice na váhu, tak ji nedělám.

32 Intuice Intuice | E-mail | Web | 26. března 2013 v 17:23 | Reagovat

[31]: Jde to i z kvasnic zabalených! :-D  :-)

33 renuška renuška | Web | 28. března 2013 v 8:01 | Reagovat

Kvasnice mám jako takové ráda, ale pomazánku ani polévku - neee. Přesto přeji dobré chutnání :)

34 v v | E-mail | Web | 28. března 2013 v 8:13 | Reagovat

Drožďovou pomazánku také přímo miluju. Ta je opravdu skvělá, musím souhlasit!-)

35 Intuice Intuice | E-mail | Web | 28. března 2013 v 10:52 | Reagovat

[33]: Jak jsem psala výše - Já zase bych nejedla kvasnice nezpracované, ale pomazánka nebo knedlíčky do polévky, mňam!

36 Intuice Intuice | E-mail | Web | 28. března 2013 v 10:53 | Reagovat

[34]: Je hodně skvělá! :-D

37 Vendy Vendy | Web | 3. dubna 2013 v 1:06 | Reagovat

[11]: Ježurko, je moc dobrá! Moje mamka ji taky dělávala, asi bych ji měla taky vyzkoušet.
Jinak, mamka do kvasnicové pomazánky ještě přidávala pokrájenou uzeninu (nejčastěji párek) a taky nakrájenou sterilovanou okurku, na malé nudličky. Ještě ji přichucovala lžící plnotučné hořčive, pomazánka dostala lepší šmrnc.

38 Vendy Vendy | 3. dubna 2013 v 1:07 | Reagovat

Tu uzeninu společně s cibulkou a až na závěr, po vypnutí, dochucovala pokrájenou okurkou a hořčicí. 8-)

39 Intuice Intuice | E-mail | Web | 3. dubna 2013 v 7:59 | Reagovat

[38]: To může být také dobré! :-)

40 jana somorovská jana somorovská | E-mail | 7. září 2014 v 10:26 | Reagovat

Zaujali ma vaše postrehy,názory,či dobré rady.Taktiež som odchovaná aj na droždovej pomazánke,ktorú robieval otec každú nedelu.Zvykla som si na to a nakoniec mi aj chutila.Nbola som mladá,až tak to nevadilo,no teraz zistujem,že určité problémy boli prave z droždia.Totiž droždie ako také,stále pracuje Aj po tepelnej úprave kvasí v črevách a spôsobuje vznik kvasiniek a plesní včreve.Aj kandida je podporovaná práve droždím.Tu je alternatíva.Droždie tebi plnohodnotná náhrada klasickeho droždia.Pomazánku robím takto.Cibulu posmažím na troche oleja,používam kokosový,pridá lyžicu tebi,krátko posmažím,pridám troch kurkumy,ml.č.korenie,ml.rascu a dám to toho asi polovicu namočeneho,vytlačeného,celozrného rožka.Prídáme troška vody aby sa zmes zhomogenizovala pomiešame,posolime a hotovo.Skúšala som dat tam aj tofu,no nebolo to ono.Rožek je asi najlepší

41 Intuice Intuice | E-mail | Web | 7. září 2014 v 11:37 | Reagovat

[40]: Děkuji za názor a dlouhý komentář. Už jsem o tom slyšela, že droždí je špatné na kandidu. I Edith nahoře o tom psala. Zkusím se podívat po Tebe a pomazánku podle Tebe udělat. I když - já nejraději na čerstvém chlebu. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama