Fenyklový salát

11. března 2013 v 5:00 |  Dobroty

Včera jsem dělala k večeři, moc jsme si pochutnali, podělím se s vámi:

Na 4 porce potřebujete:

1 fenykl
svazek ředkviček i s natí
pro barvu jedna žlutá paprika
sůl, pepř (já tentokrát ani nedala)
majonéza (množství dle chuti)

Dále:

listy ledového salátu
4 vejce uvařená natvrdo
bagety jako přílohu (počet nechám na vás, mně stačila jedna,
ale pro muže jsem udělala dvě, tedy 4 půlky)
na bagety olivový olej a koření

Postup:
Fenykl, ředkvičky a papriku nekrájíme na malé kousky. Z ředkviček
použijeme i tu zelenou část, akorát si ji očistíme od těch ošklivějších
lístků. Z fenyklu naopak použijeme jen tu bílou část. Smícháme
společně s majonézou, případně solí a pepřem.

Salát vyskládáme do hlubokého talíře na listy ledového salátu.
Obložíme patkami ředkviček a 1 vařeným vajíčkem rozkrájeným na čtvrtky.

Příloha - v troubě zapečené rozpůlené bagetky potřené olivovým olejem a
kořenící směsí dle chuti (paprika mletá, koření do polévky)

Dobrou chuť!


Toto je fenykl, obrázek jsem našla na Google.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 MirekČ MirekČ | Web | 11. března 2013 v 7:30 | Reagovat

Fenykl jsem nikdy nejedl (a to už něco pamatuji), a nemám ani odvahu ho vyzkoušet. Přitom v obchodech ho vidívám. Jak vlastně chutná?
Já dělám ředkvičkový salát:
http://www.toprecepty.cz/recept/10296-salat-z-redkvicek/

2 Jarka Jarka | Web | 11. března 2013 v 8:57 | Reagovat

Jsem na tom stejně, jako Míra, fenykl jsem nejedla a tak si nějak ani neumím představit, jak vlastně chutná. Mám obavu, jestli ten salát nebude moc voňavý. Ale jinak na talířku vypadá pěkně a určitě bych ochutnala. :-P  :-)

3 Intuice Intuice | E-mail | Web | 11. března 2013 v 9:23 | Reagovat

[1]:Fenykl - to se nedá popsat jeho chuť - vyzkoušej! Dělala jsem prvně a ne naposled. Ředkvičkový salát vypadá dobře, zkusím, děkuji. :-)

4 Intuice Intuice | E-mail | Web | 11. března 2013 v 9:25 | Reagovat

[2]: Trošku má příchuť fenyklového čaje, ten mám ráda. ale v kombinaci s ostatními surovinami se ztratí a je to fakt moc dobré! Zkus jednou, za to nic nedáš. Taky jsem si to řekla a pro zvláštnost jistě budu vícekrát opakovat. Jen se nesmíme bát zkoušet novoty. :-)  :-P

5 Helena Helena | Web | 11. března 2013 v 11:06 | Reagovat

Fenykl mám moc ráda,určitě bych si pochutnala,jen mám tedˇ období,kdy se nemůžu na majonézu vůbec podívat,a to ji vůbec nepoužívám,ale určitě by to šlo spojit kysanou smetanou. :-)

6 signoraa signoraa | Web | 11. března 2013 v 15:22 | Reagovat

Fenykl jsem také ještě nikdy nejedla. Semínka používám jako koření, je báječný jako čaj, samostatně i ve směsi.
Každopádně to na obrázku vypadá více než lahodně. :-)

7 Intuice Intuice | E-mail | Web | 11. března 2013 v 16:13 | Reagovat

[5]: Jo, jistě by to šlo spojit s kysankou nebo s jogurtem, nebo jen s octovou ochucenou zálivkou. Toho stavu bych chtěla dosáhnout, že se nemohu na majonézu podívat, já zase mám opak - kde je majonéza, to mi šmakuje. :-P

8 Intuice Intuice | E-mail | Web | 11. března 2013 v 16:22 | Reagovat

[6]: Fenyklový čaj užívám a mám moc ráda. No a trochu podobnou chuť má fenykl čerstvý, konzistenci asi jako čínské zelí. :-)

9 Ježurka Ježurka | Web | 11. března 2013 v 17:21 | Reagovat

To je zajímavý recept! Fenykl znám pouze jako semínka, jinak ani nevím jak vypadá, ani to, že se prodává. Nejvíc ho mám v paměti z dob, kdy jsem dětem vařila čaj, když měly potíže s větry. :-)

10 Intuice Intuice | E-mail | Web | 11. března 2013 v 17:48 | Reagovat

[9]: Vložila jsem Ti do článku obrázek fenyklu, abys viděla, jak ho prodávají v obchodech mezi zeleninou. Ano, fenyklový čaj byl na větry a běžně se užívá na dobré trávení. :-)

11 pavel pavel | Web | 11. března 2013 v 21:40 | Reagovat

Fenykl mít nemusím. :-)

12 Latryna Latryna | Web | 12. března 2013 v 4:36 | Reagovat

Tiež poznám iba fenyklové semienka - na vetry ... Ale tento šalátik môže byť ozaj fajný a dobre to vyzerá! ;-)  :-D

13 Vendy Vendy | Web | 12. března 2013 v 11:15 | Reagovat

Fenykljsem zatím neochutnala. Jestli seženu v obchodě, zkusím to!

14 Polly Polly | Web | 12. března 2013 v 13:35 | Reagovat

sme so snubencom velmi salatovy, urcite vyskusam!! dakujem!

15 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 12. března 2013 v 13:55 | Reagovat

Fenykl má nasládlou chu%t a můžeme mi věřit, že se uplatní všude. Nic tím nepokazíte. To já ho upotřebím celý . Nať nakrájím do zeleninové polévky, Pokrájený na kousky jej dám i pod maso. Zrovna dnes jsem to tak udělala. Byla rýže, kuřecí nudličky se směsí zeleniny, do které jsem přidala i ten fenykl. Jinak se dá dát do jakéhokoliv salátu i syrový. Přispívá k dobrému trávení a ochutí i sladkokyselý salát. Ani nepoužívám do salátů moc majonézu nebo zakysanou smetanu, bílý jogurt, jen zálivku jako na zelený salát nebo zelový salát. Manžel tomu říká miš-maš salát, ale baští ho docela rád.

16 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 12. března 2013 v 13:58 | Reagovat

[13]: Jenže dostat ho syrový je dost vzácnost, aspoň u nás jen někdy.

17 danielinama danielinama | Web | 12. března 2013 v 14:07 | Reagovat

Hodně zajímavý recept, určitě to bylo moc dobré. Přiznám se, že jsem ještě salát s feniklem nikdy neměla.

18 renuška renuška | Web | 12. března 2013 v 14:45 | Reagovat

Tedy nevím, jestli bych šla zrovna do fenyklu, ale na talířku to vypadá naprosto mňamózně a lákavě.

19 Intuice Intuice | E-mail | Web | 12. března 2013 v 20:00 | Reagovat

[12]: Je fakt zajímavý, zkus! Netradiční chuť! :-)

20 Intuice Intuice | E-mail | Web | 12. března 2013 v 20:01 | Reagovat

[13]: Mají běžně v marketech, asi nebudu psát, kde, aby to nebylo jako reklama.

21 Intuice Intuice | E-mail | Web | 12. března 2013 v 20:02 | Reagovat

[14]: Zkuste, neprohloupíte, pak napiš, zda zaujal! :-)

22 Intuice Intuice | E-mail | Web | 12. března 2013 v 20:03 | Reagovat

[15]: Tak vidíš, Ty znáš i jiné variace uplatnění. To se mi na něm líbí - lze ho dát kamkoliv! ;-)  :-)

23 Intuice Intuice | E-mail | Web | 12. března 2013 v 20:04 | Reagovat

[17]: Opravdu, zajímavý, netradiční. S ostatními zeleninami fakt dobré. :-)

24 Intuice Intuice | E-mail | Web | 12. března 2013 v 20:05 | Reagovat

[18]: Děkuji! Já to tak obložila, aby to lákalo i opatrné lidi u nás doma, a chutnalo všem! Mohu prý udělat znovu! :-)

25 Katka Katka | Web | 12. března 2013 v 20:35 | Reagovat

Mmmm, tak to je určitě dobré. Možná podobné jako řapíkatý celer, akorát jiná vůně? Je to hodně aromatické? Zkusím.

26 Intuice Intuice | E-mail | Web | 12. března 2013 v 20:38 | Reagovat

[25]: Je to podobné, i když jiné. Řapíkatý celer je takový aromatičtější, výraznější, ostřejší, fenykl je jemnější a křehčí. :-)

27 Pižlík Pižlík | E-mail | Web | 12. března 2013 v 23:29 | Reagovat

Z fenyklu jsem ještě nic netvořila. Připadá mi hodně aromatický.

28 Intuice Intuice | E-mail | Web | 13. března 2013 v 14:52 | Reagovat

[27]: Dala jsem do salátu pro tři dospělé celou hlavu a šlo to, nebylo nic nadměrně aromatického.

29 VendyW VendyW | E-mail | Web | 16. března 2013 v 8:42 | Reagovat

Vyzkoušela jsem ten fenykl už je to déle a moc mi zachutnal, jen mi připadá že od té doby nějak zmizl z obchodu. Ještě je také dobrý řapíkatý celer, ale mám dojem že už jsi ho tu také měla v salátu....

30 Intuice Intuice | E-mail | Web | 16. března 2013 v 9:06 | Reagovat

[29]: Je pravda, že fenykl nemají vždy. Ale asi se po něm znovu poohlédnu, má nevšední chuť a je dobrý. Řapíkatý celer právě na mne čeká na balkóně, až z něj ten salát udělám. :-)

31 Iva Iva | Web | 12. února 2014 v 21:32 | Reagovat

Určitě vyzkouším, vypadá móóóc jedle. :-D  ;-)

32 Intuice Intuice | E-mail | Web | 12. února 2014 v 21:56 | Reagovat

[31]: Děkuji! A já zase zkusím ten Tvůj! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama