Ghí - přepuštěné máslo

5. května 2013 v 5:00 |  Dobroty
Vyrobila jsem si přepuštěné máslo ghí:


Tady jsem vyčetla, jak je zdravé a dobré:

Ghí je přepuštěné máslo, ale ačkoliv se z másla připravuje, má úplně jiné vlastnosti než obyčejné máslo. V ajurvédě platí za elixír života, neboť má omlazující a regenerační účinek. Ghí posiluje látkovou výměnu a obranné síly. Podle ajurvédských pozorování a vědeckých výzkumů snižuje také hladinu cholesterolu. Zároveň napomáhá detoxikaci, neboť váže jedy z těla, které jsou rozpustné v tuku, a odvádí je z těla. Ghí se používá k dušení zeleniny, k pečení a pro zjemnění chuti. Činí pokrmy stravitelnými, posiluje jejich chuť a při dušení zachovává vitaminy potravin. Navíc posiluje trávicí sílu, agni. Množství ghí však musí výt určeno individuálně - malé množství roznítí agni, přílišné jej uhasí. Posiluje zrak a ochlazuje přemírný žár. Vedle toho je přirozeným lapačem radikálů a tak ochraňuje buňky. Ghí obsahuje vitamíny A, E, niacin a minerály sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo.

http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/ghi-ajurvedsky-elixir-zivota/

Pokud bych někoho navnadila, tak tady je postup, jak jsem si sama vyrobila:

Do rendlíku vložím máslo nakrájené na kousky. Pomalu jej zahřívám a stále hlídám, aby se nepřepalovalo. Asi po 10 minutách se začne oddělovat pěna, rozpuštěné máslo a na dně usazeniny z mléčné bílkoviny. Lžící odstraňuji pěnu do vedlejší misky. Tuto pěnu později užiju do vaření. Přepuštěné máslo sliji přes cedník do skleničky a nechám ztuhnout.

Ghi se může uchovávat při pokojové teplotě.
Pěnu použiji u dalšího vaření do polévek, těst, při dušení zeleniny, při přípravě pokrmů z ryb.

Tady jsem nafotila, jak jsem oddělovala lžící:


A tady je názorné video, jak se dá ghí vyrábět:


Zdroj videa YouTube

Ještě doplním další zajímavé informace:

Trávení: Ghí pomáhá vyvažovat nadbytek žaludečních kyselin a pomáhá udržovat a upravovat vnitřní prostředí žaludku.
Mírné popáleniny: Stejně jako aloe, použitím ghí předejdeme puchýřům a zjizvením, pokud je včas aplikováno na kůži, přičemž hojivé vlastnosti ghí se zvyšují délkou skladování.
Mysl: Ghí podporuje všechny tři aspekty činnosti mysli: učení se, paměť a vzpomínání.
Plodnost: Zvyšuje kvalitu spermatu a vajíčka pro zdravější plod.
Rovnováha: Správně užíváno je tzv. tridóšik, vyrovnává tzv. dóši v těle - Vátu (dóša ovlivňující pohyblivost těla i mysli) a Pittu (ta kontroluje teplo a metabolismus), a je přijatelný pro Kaphu, ve zdrženlivosti.

V Ajurvédě je velice ceněné staré ghí.
Ghí starší deseti let se nazývá purána ghí a je velmi účinné při léčbě plicních a srdečních chorob. Současně je to silné tonikum pro celý organizmus. Dále je také vynikající při chronických bolestech kloubů.
Sto let staré ghí je velikou vzácností, přesto se dá ještě vyjímečně sehnat. Takové ghí je pak vskutku zázračným lékem pro nervové choroby, neurologické problémy, ostrou bolest hlavy, astma, revma, bolesti a tuhnutí kloubů, ostré pálení kůže na rukou i nohou a na nemoci očí.

Tyto a mnohé další informace se dočtete na této stránce: http://ghicko.cz/
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Radka Radka | E-mail | Web | 5. května 2013 v 7:44 | Reagovat

Jeden čas jsem se zajímala o ajurvédu, ale  ghí jsem ještě nevyráběla. To tvoje vypadá krásně, možná to taky zkusím :-).

2 Jarka Jarka | Web | 5. května 2013 v 8:20 | Reagovat

Jé, tak takto si přepouští máslo od nepaměti moje mamka, ale určitě neví, že se tomu říká Ghí. Tvrdí, že to máslo nejen déle vydrží, ale má v pokrmech i lepší chuť. ;-)

3 Intuice Intuice | E-mail | Web | 5. května 2013 v 8:25 | Reagovat

[1]: Ajurvédu mám moc ráda, zatím se k ní nestačím prokopat. Ale mám ji v hlavě, že jednou bych se jí chtěla zcela řídit. Asi to chce u mne čas. kdybys věděla, jak krásně to ghí voní! Já si ho mažu třeba i na topinky s česnekem, je zvláštní, mně chutná moc, je zcela jiné než obyčejné máslo. :-)

4 Intuice Intuice | E-mail | Web | 5. května 2013 v 8:36 | Reagovat

[2]: Dřív se takhle přepuštěné máslo dělávalo, když nebyly ledničky. Ghí vydrží při pokojové teplotě několik let beze změny. Je moc dobré. :-)

5 Margarita Margarita | 5. května 2013 v 9:14 | Reagovat

Já jsem, to nikdy ještě neviděla, ale je to zajímavé a překvapilo mě, že se nekazí.

6 Intuice Intuice | E-mail | Web | 5. května 2013 v 9:33 | Reagovat

[5]: Zkus jednou, je to chvilka, za to nic nedáš. Nekazí se ani za 100 let (přidala jsem informaci do článku). :-)

7 danielinama danielinama | Web | 5. května 2013 v 9:53 | Reagovat

Tak dřív se máslo běžně přepouštělo kvůli trvanlivosti a využití při smažení, dnes mi to už přišlo překonané a i nezdravé a ono je to úplně jinak :-)

8 Intuice Intuice | E-mail | Web | 5. května 2013 v 10:03 | Reagovat

[7]: Ano, je to tak. A proto lidé dříve podle mne neměli tolik civilizačních chorob. :-)

9 Katka Katka | Web | 5. května 2013 v 10:34 | Reagovat

Jsem ráda za tenhle tvůj příspěvek. O ghí jsem četla v románech, ale tohle jsem se tam nedověděla. Nejspíš si ho udělám.

10 Intuice Intuice | E-mail | Web | 5. května 2013 v 10:37 | Reagovat

[9]: Děkuji! Zkus! Když si přečteš více informací na netu, budeš se divit, jak je to zdravé. Nechtěla jsem vše psát sem, abych někoho neodradila písmenky. :-)

11 alape alape | E-mail | Web | 5. května 2013 v 10:51 | Reagovat

Pěkně napsané. Já ghí mám, znám a používám  a jsem opravudu spokojená. :-)

12 Intuice Intuice | E-mail | Web | 5. května 2013 v 10:56 | Reagovat

[11]: Prima, jsem ráda, že to také někdo zná, vyrábí a užívá. :-)

13 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 5. května 2013 v 15:11 | Reagovat

Babička to dělala, ale já nevěděla proč a nějak jsem se nepídila. Z té pěny dělala zásmažku do omáček.Mládí má jiné zájmy. Snad budu věkem moudřejší. To zkusím. Děkuji za inspiraci. Krásnou neděli.

14 Intuice Intuice | E-mail | Web | 5. května 2013 v 15:44 | Reagovat

[13]: Dříve to dělali běžně a ani nevěděli, jak moc je to zdravé. Dnes to víme, a nikdo to nechce dělat, že je to práce. Já si vždy počkám na levnější máslo a pak udělám. Pěknou slunečnou neděli přeji. :-)

15 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 5. května 2013 v 16:03 | Reagovat

U nás se také přepouštělo máslo, i tchyně toé dělávala, nevěděla jsem o užitečnosti tohoto způsobu používání. Člověk se pořád učí. :-)

16 Intuice Intuice | E-mail | Web | 5. května 2013 v 16:05 | Reagovat

[15]: No vidíš, co se v mládí nenaučíš, to ve stáří najdeš na blogu! :-D

17 Ježurka Ježurka | Web | 5. května 2013 v 17:11 | Reagovat

O ajurvédě jsem slyšela hodně, ale o přepuštěném másle slyším prvně. Zní to všechno zajímavě. Určitě to má něco do sebe. :-)

18 Intuice Intuice | E-mail | Web | 5. května 2013 v 18:36 | Reagovat

[17]: Děkuji! Přeji Ti další pěkný týden. :-)

19 Pižlík Pižlík | Web | 5. května 2013 v 20:13 | Reagovat

O přepouštěném másle jsem už slyšela, dělala to i moje maminka a babička. :-)

20 Intuice Intuice | E-mail | Web | 5. května 2013 v 20:15 | Reagovat

[19]: Byly to pracovité šikulky. :-)

21 Kosáček Kosáček | E-mail | Web | 5. května 2013 v 21:25 | Reagovat

[14]: Ani bych si nevzpomněla a jen díky tobě jsem si vzpomněla, že babička to dělala, byla moudrá a věděla co je dobré a zdravé. Máme se co učit. Udělám to jak píšeš, jen co někde narazím na levnější máslo.

22 Janka Janka | Web | 5. května 2013 v 21:29 | Reagovat

Tak o tom jsem ještě nikdy neslyšela. Je to pro mě novinka. :-)

23 Intuice Intuice | E-mail | Web | 5. května 2013 v 21:30 | Reagovat

[21]: Nakonec se budeme od našich prapředků na stará kolena učit základní věci. :-) Udělej a napiš, jak ti chutí! (zdravé to je určitě!) :-)

24 Intuice Intuice | E-mail | Web | 5. května 2013 v 21:32 | Reagovat

[22]: No vidíš, co se vše na blogu dozvíš! Můžeš prostudovat dále i jinde, píší o tom všude možně. Mně také chvíli trvalo, než jsem vyzkoušela - asi 2 roky od první informace! :-)

25 Kosáček Kosáček | E-mail | Web | 5. května 2013 v 21:35 | Reagovat

[23]: Já mám pocit, že se máme hodně co od nich učit. Určitě napíšu. :-)

26 Intuice Intuice | E-mail | Web | 5. května 2013 v 21:52 | Reagovat

[25]: Máme. Jenže na to si člověk musí přijít sám. Většinou na to přijde, když už ti lidé kolem něj nejsou. Prima, napiš, budu se těšit. :-)

27 Kosáček Kosáček | E-mail | Web | 5. května 2013 v 22:09 | Reagovat

[26]: To je ono. Moje babička od Budějic doma dělala mýdlo. To prostě nemělo chybu a co myslíš, samozřejmě, na co bych se potom pídila, jak to dělala, mladá, že jo,
si koupím v krámě. A dnes bych si nafackovala. A to není jen v mýdle, i ve vaření a vůbec v hodně věcech.
Napíšu neboj, dám vědět. :-)

28 Intuice Intuice | E-mail | Web | 5. května 2013 v 22:14 | Reagovat

[27]: To máš pravdu. Mne poslední babička zemřela v mých 12 letech. To jsem se od ní nic nestihla naučit.

29 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 6. května 2013 v 2:09 | Reagovat

[28]:.. no, ale já už byla dospělá, bych teda mohla mít víc fištrónu, ale to mládí, to je neuvěřitelně hloupé a teď lituji.

30 Intuice Intuice | E-mail | Web | 6. května 2013 v 6:34 | Reagovat

[29]: No jo, stane se... :-)Pěkný den! :-)

31 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 6. května 2013 v 9:55 | Reagovat

[30]:I tobě krásný den. Mne vyhnal ze zahrady deštíček :-)

32 Dáša Dáša | E-mail | Web | 7. května 2013 v 21:41 | Reagovat

Přidávám se k ostatním osůbkám výše.
Můj děda a tetičky taky přepouštěli máslo. Byla jsem malá, ale pamatuji se, že děda nedával máslo do ledničky, měl ho ve spíži na polici. A teď jsi mi to připomněla, nevěděla jsem, proč to tak dělali.
Jsem ráda, že to teď vím a budu ho dělat :-) Jsem Ti za to velmi vděčná :-)

33 Intuice Intuice | E-mail | Web | 7. května 2013 v 21:44 | Reagovat

[31]: Deštíček jsme měli nyní navečer. :-)

34 Intuice Intuice | E-mail | Web | 7. května 2013 v 21:47 | Reagovat

[32]: Děkuji za zkušenost příbuzných. Oni ti naši předci tak hloupí nebyli. Jen to vše dělali běžně a intuitivně. Přeji Ti krásný pohodový večer a zítra pěkný den. :-)

35 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 7. května 2013 v 22:27 | Reagovat

Už obhlížím, kde mají máslíčko, bych ráda, takové to co se prodávalo za minulého režimu a nebo halíře, ty mi chutnají.

36 Intuice Intuice | E-mail | Web | 7. května 2013 v 22:28 | Reagovat

[35]: Halíře?

37 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 7. května 2013 v 22:34 | Reagovat

No, tady se prodává máslo dr. Halíř a je opravdu dobré, máslové.

38 Intuice Intuice | E-mail | Web | 7. května 2013 v 22:35 | Reagovat

[37]: Jo, viděla jsem. :-) Jen teď nevím, v kterém krámě mají. No dohledám. :-)

39 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 7. května 2013 v 22:37 | Reagovat

Jo, opravdu dobré a dokonce snad v nějakém testu vyhrálo, ale já ho mám vyzkoušené a chutná mi a že teda ne všechny másla mi chutnají.

40 Intuice Intuice | E-mail | Web | 7. května 2013 v 22:41 | Reagovat

[39]: Od určité doby jsem skoro na 100% vyřadila rostlinné tuky. Kupuji jen máslo, výjimečně Floru, že se dobře maže. Je to úplně jiná chuť. :-)

41 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 7. května 2013 v 22:46 | Reagovat

[40]: Rostlinné tuky mi moc nechutnají. Občas Zlatá Haná na pečení a do buchet, ale jinak máslo a pokud to jde, tak sádlo.

42 Intuice Intuice | E-mail | Web | 7. května 2013 v 22:48 | Reagovat

[41]: Na to jsem přišla až léty. dříve jsem to tak nerozlišovala. :-)

43 Kosáček Kosáček | E-mail | Web | 8. května 2013 v 1:07 | Reagovat

[42]: On když je člověk mladší, tak ten žaludek má takový odolnější a ledacos stráví, ale pak už to nejde. To jsme na tom ale asi stejně.

44 Intuice Intuice | E-mail | Web | 8. května 2013 v 9:28 | Reagovat

[43]: U mne tedy ani nejde o to trávení, ale chuťové pohárky jsou nějaké rozmlsanější! :-P

45 Vendy Vendy | Web | 8. května 2013 v 20:35 | Reagovat

Jak vidím v komentářích, dřív se to dělalo běžně. A nemyslím si, že nevěděli, jak je to zdravé. Asi to mělo něco do sebe už tenkrát, jen tomu neříkali Ghí, ale přepuštěný máslo... :-)
Některé věci jsou totiž asi věčné a mají své místo a užití jak v minulosti, tak i dnes. Pamatuju si na období, kdy se zavrhovalo máslo, mléko, maso, sádlo - a dnes doporučují smažení na sádle, doporučují užití másla a naopak se pozastavují nad margaríny (teď nemyslím reklamy, tam je jasná motivace, prodej).
Přepuštěné máslo jsem zatím nevyráběla, možná to zkusím. :-)

46 Vendy Vendy | Web | 8. května 2013 v 20:36 | Reagovat

P.S. to by neuškodilo vytvořit před vánoci, dát do nějaké praktické skleničky a dát to jako dárek, co myslíš... 8-)

47 Intuice Intuice | E-mail | Web | 8. května 2013 v 20:39 | Reagovat

[45]: Ano, taky mi tak připadá. Jen pro peníze jsou dnes margaríny. O zdraví dnes vůbec nejde. ;-)

48 Intuice Intuice | E-mail | Web | 8. května 2013 v 20:39 | Reagovat

[46]: Jako dárek bezva. Zrovna se chystám na vánoce darovat utopence a podobně. :-)

49 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 9. května 2013 v 0:05 | Reagovat

[44]:taky jsem mlsná jako koza :-D babička měla pravdu, říkala mi to dost často, ale vždycky jsem snědla všechno :-D

50 mammo mammo | Web | 10. května 2013 v 22:51 | Reagovat

Tak toho jsem vůbec neznala, že se dá přepuštěné máslo takhle uskladnit :-) A já to vždycky těsně před použitím hodím do mikrovlnky, nebo, když vařím u mamky, která ji nemá, tak na sporák v plecháčku - ale že se to dá takto udělat a že to vydrží NĚKOLIK LET, no tak to je pro mne vážně poučení :-) Jinak souhlasím s výše psanými komentáři, jenom vidím jakýkoliv margarín, jímá mě hrůza, protože to je vážně chuťová příšernost a nějaká Rama s máslovou příchutí to rozhodně nezachraňuje - máslo je jen jedno a zítra si ho dám k snídani s rohlíkem a meruňkovým džemem, tak! :-D

51 Intuice Intuice | E-mail | Web | 10. května 2013 v 22:57 | Reagovat

[49]: No nediv se! Dříve lidé byli skromní a jedli opravdu všechno, protože nic nebylo! :-)

52 Intuice Intuice | E-mail | Web | 10. května 2013 v 22:59 | Reagovat

[50]: Tak ses poučila! :-D Jinak máslo na čerstvě rozpečeném rohlíku z trouby nemá chybu! :-P  :-)

53 mammo mammo | Web | 10. května 2013 v 23:00 | Reagovat

[52]: Taky si je někdy rozpékám, ale pořád vzpomínám na Krkonoše, kdy nám kamarád chodil každé ráno do pekárny pro čerstvé a ještě teplé rohlíky - nikdo na snídani nechyběl, nikdo si nepřispal! :-D

54 Intuice Intuice | E-mail | Web | 10. května 2013 v 23:03 | Reagovat

[53]: Jojo, podnikové socialistické dovolené a jejich snídaně s čerstvými rohlíky! Mňam! :-P

55 mammo mammo | Web | 10. května 2013 v 23:06 | Reagovat

[54]: Tak to neposoudím, bylo to v roce 2009 :-D Ale připomněla jsi mi maličká máslíčka a džemíčky a nutelky na snídaních  na horách a podobné letní rekreaci :-D

56 Intuice Intuice | E-mail | Web | 10. května 2013 v 23:10 | Reagovat

[55]: Tak za socialismu to bylo máslíčko, džemík a medík! Nutelka nebyla! :-D

57 mammo mammo | Web | 10. května 2013 v 23:11 | Reagovat

[56]: No jo, dneska už je kdeco :-D Nutelkou jsem si mazala kdysi v Orlických takové úžasné loupáky, taky ještě teplé a pořád jsem si běhala pro další a další nutelku, že mi jedna ta malá krabička vůbec nestačila :-D

58 Intuice Intuice | E-mail | Web | 10. května 2013 v 23:20 | Reagovat

[57]:No hlavně, že jich měli dost a že Ti chutnaly! :-D

59 mammo mammo | Web | 10. května 2013 v 23:23 | Reagovat

[58]: Já Nutelu ráda, když si ji občas koupím, tak se kolikrát chopím lžíce a jedu a jedu :-D

60 Intuice Intuice | E-mail | Web | 10. května 2013 v 23:25 | Reagovat

[59]: Tak to já ne. Koupím maximálně tak na vánoce na cukroví. :-)

61 mammo mammo | Web | 10. května 2013 v 23:28 | Reagovat

[60]: Já ji taky koupím tak jednou za rok, na cukroví obětuju a roztavím čokoládu :-D

62 Mi-lada Mi-lada | Web | 13. května 2013 v 18:21 | Reagovat

Přepuštěné máslo se používá od nepaměti ve vaření a pečení. Věřím, že je to vyčištěné od přebytečných příměsí a zůstane jen čistý tuk, ale nevěřím, že by to byl nějaký zázrak. prostě dobré máslo.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama